فهرست مطالب

پژوهشنامه انقلاب اسلامی - پیاپی 44 (پاییز 1401)

پژوهشنامه انقلاب اسلامی
پیاپی 44 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/06
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سعید حاجی ناصری*، حسینعلی یارخی جوشقانی، نجف شیخ سرایی صفحات 1-21
    هدف

    هر عمل و پدیده ای برای معنادار شدن باید گفتمانی باشد، فعالیت ها و پدیده ها وقتی برای ما قابل فهم می شوند که در قالب گفتمانی خاص قرار گیرند، هیچ چیزی به خودی خود دارای هویت نیست، بلکه هویتش را از گفتمانی که در آن قرار گرفته است، به دست می آورد. بر این اساس، در مقاله حاضر، گفتمان دولت سازندگی (76-68)، مورد تحلیل و تبیین قرار گرفته است، تا برای این سوال اساسی پاسخی فراهم آورد: گفتمان دولت سازندگی چه تاثیری بر رابطه این دولت و طبقات اجتماعی مختلف داشته است؟ هدف اولیه ی این پژوهش پر کردن خلاء نظری و تیوریک موجود در این زمینه است تا بتواند گره گشای مسایل روز جامعه ی ایران باشد.

    روش شناسی پژوهش: 

    در این راستا، از ابزارهای تحلیل گفتمان انتقادی نورمن فرکلاف برای تحلیل برخی از متون منتخب، که معرف و نشان گر گفتمان و سیاست ها و جهت گیری های اصلی دولت سازندگی می باشد، استفاده شده است.

    یافته ها

    این مقاله با تحلیل گفتمانی سخنرانی های آیت الله هاشمی در مراسم تحلیف اولین دوره ی ریاست جمهوری، خطبه نماز جمعه و مراسم تحلیف دومین دوره ریاست جمهوری، همراه سازی بخشی طبقات توسط دولت را نشان داده است.
     

    نتیجه گیری

    مقاله به این نتیجه رسیده است که در گفتمان دولت سازندگی، ضرورت بازسازی کشور سبب گردید که مطالبات و انتظارات طبقات بالای جامعه مورد توجه قرار گیرد و مطالبات و انتظارات طبقات متوسط و پایین موقتا در کانون توجه قرار نگیرد، که این امر دارای پیامدهایی به لحاظ هم شانی و هم اقتصادی در جامعه بود.

    کلیدواژگان: گفتمان، طبقات اجتماعی، دولت سازندگی، توسعه اقتصادی
  • شهره پیرانی*، مرتضی عزیزی صفحات 23-41
    هدف

    مقاله حاضر با رویکرد بررسی و تبیین ویژگی های اخلاقی و معرفتی شهید سلیمانی در تعامل با جامعه بوده که موجب الگویی ممتاز در میان شخصیت های نظامی و سیاسی گشته است.

    روش شناسی پژوهش:

     این نوشتار با روش تحلیل اسنادی که درصدد شناسایی و ترسیم روابط پدیده ها به کمک کنکاش در داده ها و تحقیقات قبلی بوده، تدوین گشته است.

    یافته ها

    یافته ها حاکی است که خویشتن داری محور شخصیتی ایشان، ضمن معرفی به عنوان الگوی نمونه، مجموعه ای از شاخص های اخلاق کاربردی و عملی را به نمایش خواهد گذاشت و درنتیجه بتوان از آثار اجتماعی و سیاسی آن که در کمال و سعادت آدمی موثر عمل می نماید، بهره مند شد.

    نتیجه گیری

    سکینه نفس انسان در تقابل با حوادث می تواند دچار لغزش شود و در صورتی که تقید به فضایل و در راس آن ها، خویشتن داری را سرلوحه قرار دهد، قادر به رشد نفس تا بدانجایی است که در کوران حوادث، مسالمت جویی را مورد مداقه قرار دهد.

    کلیدواژگان: خویشتن داری، شهید سلیمانی، الگوی تعامل، سکینه الهی، خودکنترلی
  • رضا علی زاده، محمدهاشم رضایی*، علیرضا فقیهی صفحات 43-59
    هدف

    شناسایی مبانی هستی شناسی تربیت عرفانی در نظام تعلیم و تربیت جمهوری اسلامی ایران با توجه به سند تحول بنیادین آموزش و پرورش و برنامه درسی ملی جمهوری اسلامی است.

    روش شناسی پژوهش:

     از نظر هدف کاربردی و از نظر گردآوری داده، توصیفی تحلیلی با رویکرد کیفی و جامعه آماری، سند تحول بنیادین و برنامه درسی جمهوری اسلامی، بوده است. ابزار جمع آوری داده ها چک لیست ثبت مفاهیم مقوله های مرتبط با مولفه های هستی شناسی توحیدی (اصل وحدت وجود) و عشق می باشد که مورد تایید صاحب نظران عرصه تعلیم و تربیت بوده است. داده های جمع آوری شده، ابتدا تلخیص، سپس ارایه و برای نتیجه گیری مورد تفسیر قرار گرفته اند.

    یافته ها

    تعلیم و تربیت اعتقادی ،عبادی و اخلاقی که محوریت دیگر ساحت های تربیتی در سند تحول است موضوع وحدت وجود، ذیل مبحث توحید در آن مطرح است. تربیت انسان موحد، مومن به معاد و مهرورز اشاره به عشق خالق یکتا عشق در پرستش عشق در بازگشت به معاد و عشق در رابطه با دیگران است.

    نتیجه گیری

    مبانی فلسفی تربیت عرفانی در مولفه هستی شناسی، در چارچوب  اصل وحدت وجود و عشق در سند تحول و برنامه درسی ملی مورد توجه قرار گرفته است که به صورت مستقیم و غیرمستقیم در اسناد مذکور مطرح گردیده است. با نگرش هستی شناسی توحیدی، مربی متربی را سایه و نمودی از جلوه حق دانسته و با کمال عشق و مهرورزی به تعلیم و تربیت می پردازد و رشد متربی را در تمام ابعاد هویتی، رشد خود می داند که این سبک آموزش عاطفی، چشم انداز جدید جهانی در عرصه تعلیم و تربیت می باشد.

    کلیدواژگان: هستی شناسی، تربیت عرفانی، سند تحول و برنامه درسی ملی
  • سعید حاجی ناصری، علی محمدی مصیری* صفحات 61-84
    هدف

    جوهره سیاست و جامعه شناسی سیاسی، بر چگونگی نظم یافتن روابط نابرابر قدرت، میان حاکمان و فرمانبران استوار است. این دقیقا همان چیزی است که ضرورت وجودی نظم سیاسی و استمرار یا اسقاط آن را توجیه می کند. ازاین رو، پژوهش حاضر، رابطه منفی و پارادوکسیکال میان دو مفهوم «دموکراسی» و « نظم سیاسی» را مهم ترین علت ناتوانی رژیم پهلوی دوم در بازتولید «نظم سیاسی مشروع» و شکل گیری انقلاب اسلامی می داند و درصدد پاسخگویی به این سوال است که چرا علا رغم وجود نهادهای قانونی دموکراتیک در دوره پهلوی دوم، ثبات سیاسی دولت از مشروعیت برخوردار نبوده است؟

    روش شناسی:

     پژوهش حاضر با استفاده از روش تحقیق، کیفی  و با رویکرد نهادگرایی تاریخی بررسی شده و داده ها از طریق روش کتابخانه ای - اسنادی گردآوری و تحلیل داده ها با بهره گیری از چهارچوب نظری تامس نیگل تحت عنوان «تعارض منافع شخصی با منافع غیرشخصی» در سطح سیاسی انجام شده است.

    یافته ها

    صورت بندی روابط نابرابر قدرت در رژیم پهلوی دوم، از سال 1332 به بعد ماهیت دوگانه و متناقضی به خود گرفت؛ به گونه ای که تعارض میان منافع شخصی (منافع شخصی شاه) و منافع غیرشخصی (نهادهای سیاسی جمعی - عقلانی) اساسی ترین عاملی بود که سبب  شد مناسبات قدرت در دوره دوم پهلوی به سمت قدرت نامشروع میل کند.

    نتیجه گیری

    تمایل دولت به شخصی کردن قدرت از رهگذر تعارض با نهادهای قانونی جمعی باعث تضعیف ثبات دموکراتیک و به تبع آن  اقتدارگرایی مبتنی بر سامان سیاسی نامشروع و ناپایدار شده است. به گونه ای که رژیم پهلوی دوم را می توان در قالب مفهومی «دولت شکننده ای» تعریف و تحلیل نمود که هم محصول تعارض منافع موردنظر تامس نیگل و هم تشدیدکننده تعارض بین منافع شخصی و منافع جمعی در سطح سیاسی است.

    کلیدواژگان: سامان سیاسی، دموکراسی سیاسی، مشروعیت سیاسی، نهادهای سیاسی، پهلوی دوم
  • بهنام رشیدی زاده*، علی اصغر نصیری، رضا التیامی نیا صفحات 85-105
    هدف

    مسیله تولید و اشتغال از جمله مهمترین مسایل مورد تاکید مقام معظم رهبری در سال‎های اخیر در ترسیم شعار راهبردی سال است. در همین راستا نیز «تولید؛ دانش بنیان، اشتغال آفرین» شعار راهبردی بود که توسط ایشان به مناسبت آغاز سال 1401، مطرح گردید. در این بین اقتصاد دانش‎بنیان نقشی محوری در بیانات ایشان دارد. لذا این مقاله در صدد است تا ضمن تبیین بیانات مقام معظم رهبری درباره شعار سال، مدل نظری ایشان را درباره اقتصاد دانش بنیان ترسیم نماید. سوال اصلی این پژوهش این است که چه مدل نظری از بیانات نوروزی مقام معظم رهبری درباره اقتصاد دانش بنیان استخراج می شود.

    روش شناسی پژوهش:

     برای پاسخ به پرسش مذکور از روش تحقیق کیفی داده بنیاد استفاده شده است.

    یافته ها: 

    در مجموع، 20 مقوله اصلی از بیانات مقام معظم رهبری درباره اقتصاد دانش بنیان استخراج گردید که در قالب یک مدل نظری متشکل از علل موثر، متغیرهای زمینه‎ای و بازدارنده و پیامدها در تحقق اقتصاد دانش بنیان تبیین گردید.

    نتیجه ‎گیری: 

    نتایج حاکی از آن بود که نقش‎آفرینی مردم، سیاست نظام قرار گرفتن و حمایت های قوای سه گانه، از جمله مهمترین علل موثر در تحقق اقتصاد دانش بنیان، و ایجاد اشتغال، افزایش بهره‎وری، افزایش تولید، عدالت اقتصادی و امنیت اقتصادی نیز از جمله مهمترین نتایج و پیامدهای تحقق اقتصاد دانش بنیان در مدل نظری مستخرج از بیانات مقام معظم رهبری می‎باشد.

    کلیدواژگان: مقام معظم رهبری، بیانات نوروزی، اقتصاد دانش بنیان
  • سید حامد عنوانی، سید حسین سید موسوی*، وحیده فخارنوغانی، سید مرتضی حسینی شاهردوی صفحات 107-127
    هدف

    باتوجه به احراز صاحب سبک بودن امام خمینی(ره)، تاثیرگذاری مولفه ساختارشکنی در تثبیت سبک زندگی سیاسی ایشان مورد پژوهش قرار گرفت.

    روش شناسی پژوهش: 

    روش کتابخانه ای تحلیل داده ها در بررسی آثار امام و واکاوی مفهوم «ساختارشکنی در سبک» است.

    یافته ها

    امام در سبک زندگی سیاسی خود با بهره مندی از مولفه هنجارشکنی در موارد متعددی همچون «تبیین آرمان های انقلاب»، «تمرکز بر تقابل با اصل سلطنت»، «مواجهه با کتاب آیات شیطانی» و «مواجهه با نهادهای بین المللی» بهره مند شده است.

    نتیجه گیری

    رهاورد حضور مولفه های ساختارشکنانه در سبک زندگی سیاسی امام خمینی در سیاست داخلی باعث شد تا با بروز تحول روحی عظیمی در مردم ذلت ها و رخوت ها جای خود را به بینش عمیق، کسب استقلال و خودکفایی در بسیاری از زمینه ها دهد. چنانچه در بعد سیاست خارجی تاثیراتی همچون معرفی هویت اصلی اسلام ناب و رد اسلام آمریکایی، ایجاد بارقه های نوینی از بیداری اسلامی، ایجاد عزت نفس عمومی در بین آزادگان سراسر دنیا در ضمن پافشاری بر مواضع دینی را به همراه داشت. بدین ترتیب با جایگزینی هنجارهای کلیشه ای با رفتارهای نوآورانه در سبک زندگی سیاسی امام در ضمن تثبیت دکترین ایشان، مسیر تحقق اهداف الهی دوران غیبت برای همه آزادی خواهان در ادامه حیات بشر هموار گردید.

    کلیدواژگان: امام خمینی، سبک زندگی سیاسی، مولفه های سبک ساز، ساختار شکنی، انقلاب اسلامی
  • مجید استوار* صفحات 129-143
    هدف

    یکی از ویژگی های دفاع مقدس، عملکرد اعجاب برانگیز امام خمینی (ره) در میدان مبارزه سیاسی و نظامی و همراهی همه جانبه رزمندگان با وی بود. هدف پژوهش حاضر اینست که نقش بی همتای امام(ره) را در هدایت و راهبری جنگ ایران و عراق مورد واکاوی قرار دهد. بنابراین پرسش بنیادی پژوهش این است که امام خمینی (ره) چگونه بر رزمندگان ایرانی تاثیر می گذاشت و رهبری ایشان در دفاع مقدس بر چه مولفه هایی استوار بود؟ به منظور پاسخ به این پرسش، فرضیه پژوهش بر پایه عملکرد امام خمینی (ره) بر مبنای قدرت نمادین در میدان مبارزه و جنگ مورد توجه قرار گرفته است.

    روش شناسی پژوهش: 

    روش شناسی پژوهش کیفی است و پژوهش حاضر به روش تاریخی مورد بررسی قرار گرفته است.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان می دهد امام خمینی (ره) با اتکاء بر زبان و قدرت نمادین و بکارگیری جنبه های نمادین اسلام شیعه طی هشت سال دفاع مقدس، در مقابل رژیم بعثی عراق نسبت به بسیج مردم مبادرت کردند و امنیت را برای ایران حفظ نمودند.

    نتیجه گیری

    امام خمینی (ره) با ویژگی های زبانی و شخصیتی منحصر بفرد و با استفاده از نمادهای شیعه نظیر شهادت، امام حسین (ع) و ولایت، میدان سیاسی و اجتماعی جنگ را پر معنا، نمادین و فرا زمینی ساختند و همگان به واسطه عملکرد قدرت نمادین امام در میدان جنگ، از وی اطاعتی بی چون و چرا کردند و در نتیجه میدان جنگ به یکی از نمادین ترین دوره های تاریخ ساز این سرزمین تبدیل شد.

    کلیدواژگان: قدرت نمادین، زبان، امام خمینی (ره)، جنگ، اسلام شیعه
|
  • Saeid Hajinaseri *, Hosseinali Yarokhi, Najaf Sheikhsaraei Pages 1-21

    Research goal: 

    We have to understand any meaning and activity with regard to the discourse that provides the framework for that meaning and activity. In this article the discourse of the Sazandegi (constructive) government has been analyzed and defined, in order to provide answer to this essential question: What effect has the discourse of the Sazandegi government (1989-1997) had on the relationship between this government and the various social classes? The primary purpose of this study is to fill the existing theoretical and theoretical vacuum in this field, in order to be able to solve the current issues of Iranian society.

    Method

    In this regard, Norman Fairclough's critical discourse analysis tools have been used to analyze some selected texts, which introduce and indicate the discourse, policies and main orientations of the constructive government.Research

    finding

    This Article by discourse analysis of three Speeches by Hashami Rafsanjani has shown the selection of part of the classes by government.

    Conclusion

    In the following, article has been concluded that in the discourse of the Sazandegi government, the necessity of reconstruction of the country caused the demands and expectations of the upper classes to be considered and the demands and expectations of the middle and lower classes to be temporarily ignored. It had consequences in term of both economic and dignity for society.

    Keywords: Discourse theory, Discourse Analysis, Social classes, Sazandegi (constructive) government, economic development
  • Shohreh Pirani *, Morteza Azizi Pages 23-41
    Purpose

    The present article is based on the approach of investigating and explaining the moral and epistemological characteristics of Shahid Soleimani in his interaction with the society, which has made him a distinguished model among military and political figures.

    Method

    This article has been compiled with the method of document analysis, which aims to identify and draw the relationships of phenomena with the help of digging into data and previous research.

    Findings

    The findings indicate that self-restraint based on his personality, while being introduced as a model, will display a set of practical and practical ethics indicators, and as a result, it can be seen from its social and political effects. It works effectively in the perfection and happiness of a person, he benefited. Considering the self-work of Shahid Soleimani, he is obviously considered a national hero who devoted most of his life for many years by applying important principles in order to promote Islamic ideals.

    Conclusion

    The peace of the human soul can slip in the face of events, and if it adheres to virtues and puts self-restraint at the top of them, it is able to grow the soul to the point where it is blinded by events. , to focus on peace-seeking and the realization of such a thing requires strengthening self-restraint.

    Keywords: Self- restraint, Shahid Soleimani, interaction pattern, divine inspiration, Self-control
  • Reza Alizadeh, Mohammad Hashem Rezaee *, Alireza Faghihi Pages 43-59

     The main purpose of this study is to identify the foundations of the ontology of mystical education in the education system of the Islamic Republic of Iran according to the document of fundamental change in education and the national curriculum of the Islamic Republic. The research method was applied descriptive in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of data collection with a qualitative approach and statistical population, the document of fundamental change and the curriculum of the Islamic Republic. The data collection tool is a checklist for recording the concepts of categories related to the components of monotheistic ontology (principle of unity of existence) and love, which has been approved by experts in the field of education. The collected data are first summarized, then presented and interpreted for conclusion. The results of the research have shown: the philosophical foundations of mystical education in the ontology component, in the framework of the principle of unity of existence and love in the document of transformation and national curriculum, With the attitude of monotheistic ontology, the trainer considers the trainer as a shadow and manifestation of the true manifestation and deals with education and upbringing with perfection, love and compassion, and considers the growth of the trainer in all dimensions of identity as his own growth, that this style of emotional education, a new perspective It is global in the field of education.Keywords: Philosophical Foundations, Mystical Education, Document of Fundamental Transformation of Education, National Curriculum of the Islamic Republic of Iran

    Keywords: Philosophical Foundations, Mystical Education, Document of Fundamental Transformation of Education, National Curriculum of the Islamic Republic of Iran
  • Saeed Haji Naseri, Ali Mohammadi Masiri * Pages 61-84
    Objective

    The essence of politics and political sociology is based on how unequal power relations between rulers and subordinates are regulated. This is exactly what justifies the necessity of political order and its continuation or abolition. Therefore, the present study considers the negative and paradoxical relationship between the two concepts of "democracy" and "political order" as the most important reason for the inability of the second Pahlavi regime to reproduce "legitimate political order" and the formation of the Islamic Revolution. The question is why, despite the existence of democratic legal institutions in the second Pahlavi period, the political stability of the government did not have legitimacy?

    Methodology

    The present study was reviewed using a qualitative research method with a historical institutionalist approach and the data were collected through a library-documentary method and the data were analyzed using the Thomas Nigel theoretical framework entitled " "Conflict of personal interests with impersonal interests" has taken place at the political level.

    Results

    The formation of unequal power relations in the second Pahlavi regime, from 1332 onwards, took on a dual and contradictory nature; In such a way that the conflict between personal interests (personal interests of the Shah) and impersonal interests (collective-rational political institutions) was the most fundamental factor that caused the power relations in the second Pahlavi period to turn to illegitimate power.

    Conclusion

    The government's tendency to personalize power through conflict with legal-collective institutions has undermined democratic stability and, consequently, authoritarianism based on illegitimate and unstable political order. In a way, the second Pahlavi regime can be defined and analyzed in the context of the concept of "fragile state", which is both the product of the conflict of interests sought by Thomas Nigel and the intensification of the conflict between personal interests and collective interests at the political level.

    Keywords: Political order, political democracy, Political Legitimacy, political institutions, the second Pahlavi
  • Behnam Rashidizade *, Aliasghar Nasiri, Reza Eltyam Pages 85-105
    Purpose

    The issue of production and employment is one of the most important issues emphasized by the Supreme Leader in recent years in drawing the strategic slogan of the year. In this regard, "production; "Knowledge-based, job-creating" was the strategic slogan that was raised by him on the occasion of the beginning of 1401. Meanwhile, knowledge-based economy plays a central role in his statements. Therefore, this article intends to explain the Supreme Leader's statements about the slogan of the year and draw his theoretical model about the knowledge-based economy. The main question of this research is what theoretical model can be extracted from the Supreme Leader's New Year statements about the knowledge-based economy.

    Methodology

    To answer this question, qualitative data-based research method was used.

    Findings

    In total, 20 main categories were extracted from the Supreme Leader's statements about the knowledge-based economy, which were explained in the form of a theoretical model consisting of effective causes, contextual and disincentive variables, and consequences in the realization of the knowledge-based economy.

    Conclusion

    The results indicated that the people's role-playing and the support of the three forces, are among the most important factors in realizing the knowledge-based economy, and creating employment, increasing productivity, increasing production, economic justice and security. Increasing production, economic justice and economic security are also among the most important results and consequences of realizing the knowledge-based economy in the theoretical model extracted from the statements of the Supreme Leader.

    Keywords: supreme leader, New Year’s (2022) statements, knowledge-based economy
  • Sayed Hamed Onvani, Sayed Hosein Sayed Mosavi *, ‪Vahideh Fakhar Noghani‬, Sayed Mortaza Hoseiny Shahrudi Pages 107-127
    Objective

    Considering the fact that Imam Khomeini (ra) has a style, the effectiveness of the deconstruction component in stabilizing his political lifestyle was investigated.

    Method

    The library method is data analysis in examining the works of Imam and analyzing the concept of "deconstruction in style".

    Findings

    Imam in his political lifestyle by using the norm-breaking component in several cases - such as "explaining the ideals of the revolution", "focusing on confrontation with the principle of monarchy", "confrontation with the book of evil verses" and "confrontation with international institutions" - Has benefited.

    Conclusion

    The presence of destructive components in Imam Khomeini's political lifestyle in domestic politics caused a great spiritual transformation in the people of humiliation and lethargy to give way to deep insight, gaining independence and self-sufficiency in many areas. In the field of foreign policy, it had effects such as introducing the original identity of pure Islam and rejecting American Islam, creating new sparks of Islamic awakening, creating public self-esteem among free people around the world while insisting on religious positions. Thus, by replacing stereotypical norms with innovative behaviors in the political lifestyle of the Imam while consolidating his doctrine, the path of realization of the divine goals of the time of absence for all freedom seekers in the continuation of human life was paved.

    Keywords: Imam Khomeini, political lifestyle, stylistic components, deconstruction, Islamic Revolution
  • Majid Ostovar * Pages 129-143
    Objective

    One of the features of the war was Imam Khomeini's amazing performance in the field of political and military struggle and the fighters accompanying him. The purpose of the research is to examine the special role of Imam Khomeini in the management of the Iran-Iraq war. So, the fundamental question of the research is how Imam Khomeini influenced the Iranian fighters and on what components was his leadership based in the war? In order to answer this question, the research hypothesis based on Imam Khomeini's performance based on symbolic power on the battlefield has been considered.Research

    Method

    The research methodology is qualitative and the present study has been studied based on the historical method.

    Findings

    Findings show that Imam Khomeini, relying on symbolic language and power and using the symbols of Shiite Islam during the eight years of warwith the Iraq regime, mobilized the people and maintained security for Iran.

    Conclusion

    Imam Khomeini, with special language and personality characteristics, using Shia symbols such as martyrdom, Imam Hussein and Velayat, made the political and social field of war symbolic and extraterrestrial, and the people supported him through the symbolic power of the Imam. As a result, the battlefield became one of the most symbolic historical periods of the in Iran.

    Keywords: Symbolic Power, Language, Imam Khomeini, War, Shia Islam